Projekat Biologer

Projekat Biologer je nastao kao interaktivna platforma slobodnog sadržaja namenjena prikupljanju i digitalizaciji znanja o biološkoj raznovrsnosti na području Istočne Evrope. Platforma se zasniva na korišćenju i razvoju softvera Biologer i dobrovoljnom radu Biologer zajednice.

Biologer zajednica, koja stoji iza projekta Biologer, sačinjena je od Projektnog tima i Lokalnih zajednica. Projektni tim radi na razvoju softvera, organizaciji i struktuiranju podataka, promociji i legislativi. Projektni tim je sačinjen od ljudi iz Organizacija koje podržavaju rad i razvoj Biologera. Lokalne zajednice aktivno rade na prikupljanju, verifikaciji i prikazivanju podataka o rasprostranjenju organizama u prirodi. Svaka lokalna Biologer platforma (npr. biologer.hr, biologer.rs i biologer.ba) ima svoju Lokalnu zajednicu koju čine Administratori, Urednici i Korisnici.

Misija

Osnaživanjem Biologer zajednice i razvojem softvera stvoriti najveću bazu podataka o biološkoj raznovrsnosti u regionu. Uz taksonomske stručnjake i motivisan tim koji radi na razvoju platforme omogućiti prikupljanje, verifikaciju i prikaz validnih podataka i raditi na unapređenju platforme i korisničkog iskustva korisnika baze. Aktivno raditi na očuvanju prirode i motivisati što više entuzijasta da se priključe Zajednici.

Vizija

Naša vizija je da budemo deo Biologer zajednice koja radi na razvoju i unapređenju najveće baze podataka o biološkoj raznovrsnosti u regionu, da radimo na razvoju softvera i obezbedimo najbolje uslove za rad Biologer zajednice.

Biologer softver

Programi koji pokreću Biologer predstavljaju slobodan softver izdat pod MIT licencom. Biologer veb softver kao i Biloger aplikacija za Android uređaje su dostupni preko GitHub-a.